2024. May 26., Sunday
Ma: Evelin, Fülöp Holnap: Hella, Pelbárt
Cikkek
Keresés
Vissza
A mártírokra emlékeztünk
Hír

Annál a kopjafánál gyülekeztek október 6-án délután Szákszend polgárai és a diákok, melyet az aradi mártírok tiszteletére készített el 2009-ben az önkormányzat megrendelésére Boros József ösküi fafaragó mester.

Az Emlékparkban a Nemzeti Gyásznapon Papp Attila Csaba polgármester így fogalmazott: az aradi vértanúk, a szabadságharc hősei a küzdelmet választották. A közös cél, a szabadság, a nemzeti önrendelkezés, a fejlődés érdekében képesek voltak az összefogásra, a cselekvésre. Képesek voltak áldozatot hozni, önmagukat is feláldozni. De valóban ma is élnek ezek az eszmék? Kimondhatjuk, hogy a harc nem volt hiábavaló és hogy él a szabadság és függetlenség eszméje? Folytatódott a kiegyezéssel megkezdett gyarapodás? – tette fel ünnepi beszédében a kérdéseket, melyekről – vélekedett – a nemzeti gyász napján érdemes elgondolkodni… Gondolatai zárásaként kiemelte: ha eddig nem cselekedtünk teljes szívvel-lélekkel, még mindig nem késő megtanulni, hogy a megálmodott, szabad országért tennünk kell. Tegyünk hát, hogy bátran és emelt fővel mondhassuk utódainknak: mi sem ijedtünk meg a küzdelemtől, kiáltunk a szabadságunkért.

A 173 évvel ezelőtti eseményeket, a vesztőhelyi kivégzéseket, a szenvedéseket, a szörnyű haláltusákat az Öveges József Általános Iskola diákjai Maninger Mariann pedagógus felkészítésében idézték fel Wass Albert, Ady Endre, Kovács István, Heinrich Heine verseivel, versrészleteivel is tisztelegve a mártírok előtt, majd a kopjafánál Papp Attila Csaba, Hartmann Imre alpolgármester, az iskola részéről Horváthné Stier Katalin igazgatóhelyettes és Pordán Jánosné munkaközösség-vezető helyezte el a kegyelet koszorúit.

Szöveg: http://www.szakszend.hu/media/hirek/2022/10/07/a-martirokra-emlekeztunk-?fbclid=IwAR32GSrsz8zwSE31m7fmaXfhqAbdbvORlw-m5l5Nt6R0s9hCqZHzVV2JwAM
Fotó: Sebestyén Lajos

2022. October 09., 19:53
Vissza
Eseménynaptár

Elérhetőségeink

Szákszendi Öveges József Általános Iskola

Szákszend, Száki utca 95.
+36 (34) 371-515
pappevamedia@gmail.com

A honlap tartalmáért felelős vezető:
Palotainé Papp Éva
igazgató

A honlap tartalmát szerkeszti:
Palotainé Papp Éva
pappevamedia@gmail.com