2024. március 19., kedd
Ma: József, Bánk Holnap: Klaudia, Alexandra
Cikkek
Keresés
Vissza
Búcsú a tanító nénitől
Hír

„Kell még egy szó mielőtt mennél…”

Palotainé Papp Éva igazgatónő a ballagó és tanévzáró ünnepségen méltatta a nyugdíjba vonuló Havasiné Orbán Ildikó több évtizedes pedagógiai munkásságát. Részletek a búcsúbeszédből:

"Ebben a pillanatban halkul el a hangom. Ma nemcsak a ballagó nyolcadikosok lépik át utoljára az iskola kapuját, ma egy kedves kollégától is búcsút veszünk. Míg nekik most kezdődik az igazi nagybetűs élet, addig Havasiné Orbán Ildikónak, mindenki Ildi tanító nénijének a mai nappal zárul iskolánkban eltöltött 40 éves szolgálata.

Mindenki egy megbízható, pontos, precíz, önmagával és másokkal szemben is egy nagyon magas mércét felállító emberként ismerhetett és ismerhet, aki munkájára minden területen nagyon igényes. Pályafutásod alatt emberi és nevelői magatartásod, stílusod mindig kifogástalan, példaértékű volt. Óráidat az igényesség, gondosság, tervszerűség, kreativitás, a gyermekekkel való sokoldalú törődés, értékközvetítés, élménynyújtás jellemezte. A tanítási óráidra való felkészülést a lelkiismeretesség, a lényegre törés, a gyermekekkel szemben támasztott igényesség jellemezte. Kitűnő pedagógiai érzékkel, önzetlenül, hozzáértéssel, őszinteséggel és végtelen türelemmel oktattál és neveltél tanulót, szülőt és kollégát egyaránt.

Minden tanévben magas szinten, nagy odafigyeléssel végezted munkádat. Alsós munkaközösség-vezetőként sok segítséget nyújtottál pályakezdő és már gyakorló kollégáknak egyaránt. Munkádat mindig körültekintően végezted. Adminisztrációs munkád mindig naprakész, példaértékű, precíz volt. A klasszikus pedagógus megtestesítője, településünk meghatározó tanáregyénisége vagy. Iskolánkban nevedhez köthető a mozgásfejlesztésen alapuló Ayres terápia bevezetése. A program megvalósításához sikeres pályázat megírásával gazdagítottad intézményünk eszközparkját.

Közösségépítő tevékenységed példamutató. Iskolánk hagyományaihoz igazodva vállaltad több iskolai rendezvény, ünnepi műsor, szabadidős foglalkozás szervezését, vezetését. A tehetséggondozáson kívül figyelmet fordítottál és élen jártál a nehezebben, lassabb tempóban haladó tanulók felzárkóztatásában. Nyitott voltál a tanulók problémáira, azok kezelésében mindig partner voltál. Különös figyelemmel fordultál a nehéz körülmények közt élő családok gondjai felé. Az iskolában a jó kiegyensúlyozott munkahelyi légkör és emberi kapcsolatok kialakítására törekedtél. Az iskola alapértékeinek megteremtésében és főként annak gyakori megvalósításában vállaltál nagyon komoly szerepet.

Kedves Ildikó! Az első tanító emlékét soha nem felejti el senki, volt tanítványaid sem, jómagam sem. Pályakezdő tanító néniként én is Tőled kaptam segítséget, bátorítást, ha elbizonytalanodtam egy – egy megoldandó probléma kapcsán. Elismerés volt minden dicséreted. Jó volt együtt örülni veled a közösen elért eredményeknek.

Nagyon jó szívvel gondolok vissza ezekre az évekre. Köszönöm szépen. Az elkövetkezőkben mi is biztosan sokat fogjuk emlegetni a tanáriban, vajon, ehhez Ő most mit szólna? Vajon hogyan csinálná? Azt mondják, aki sokáig a gyerekek közt él, egy kicsit maga is gyermek marad. Ildikó ezt mindig örömmel vállalta, hiszen emlékezhetünk arra, hogy mindig szívesen táncoltál együtt a gyerekekkel seprűs táncot Luca – napkor, farsangkor, énekeltél együtt velük rendezvényeken. Sok apró kis tárgyat készítettél önállóan is és a gyerekekkel együtt is, volt mindig minden helyzetben egy – egy jó ötleted. Kedves mosolyod, messzire hangzó nevetésed mindenkit jókedvre derített.

Kitűnő pedagógiai érzékkel, önzetlenül, hozzáértéssel, őszinteséggel és végtelen türelemmel oktattál és neveltél tanulót, szülőt és kollégát egyaránt. Csendes szavadra elcsendesültek a gyermekek. Sok pedagógus számára például szolgálhat hivatástudatod, munkásságod, emberséged, kitartásod, tenni akarásod, elhivatottságod, alázatosságod, amivel mindenhez viszonyultál. Olyan ember, aki nem csupán hivatásának, hanem az élete örömforrásnak is tekintette munkáját, amit mindig előtérbe helyeztél minden másnál.

Engedd meg, hogy tanítványaid és munkatársaid nevében egy csokor virággal köszönjem meg az itt eltöltött 40 éves munkádat. Szeretettel várunk vissza bármikor, az iskola kapuja előtted mindig nyitva áll. A mai nappal kezdődik a jól megérdemelt pihenés időszaka. Kívánom, hogy legyen időd mindarra, amire az iskola miatt nem tudtál időt szakítani. Kívánom, hogy az élet adja vissza azokat az örömöket, gondoskodást, jóságot, amit a lényeddel másoknak – nekem is adtál. Legyen örömöd a kisunokáidban. Annál csodálatosabb érzés nincs a világon, min ha valakit nagyon sokan szeretnek. Ez az érzés, amely mindig veled lehet, hisz tudom, hogy Téged nagyon – nagyon sokan szeretnek. Büszke vagyok arra, hogy együtt dolgozhattam Veled! Kívánok hosszú, szép nyugdíjas éveket.

A Pedagóguspályán eltöltött évek elismeréseként a Szolgálati emlékérem kitüntetéssel szeretném megköszönni munkádat."

2017. június 21., 15:46
Vissza
Eseménynaptár

Elérhetőségeink

Szákszendi Öveges József Általános Iskola

Szákszend, Száki utca 95.
+36 (34) 371-515
pappevamedia@gmail.com

A honlap tartalmáért felelős vezető:
Palotainé Papp Éva
igazgató

A honlap tartalmát szerkeszti:
Palotainé Papp Éva
pappevamedia@gmail.com