Újraélesztés
Hír

Az Országos Mentőszolgálat Nemzeti Népegészségügyi Stratégiával összefüggő országos közösségi újraélesztési tréningsorozatot indított, melybe iskolánk is bekapcsolódott. 2021. március 4-én e program keretében a 7. osztályos tanulóink oktatása valósult meg. 

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent.

Az Országos Mentőszolgálat „életmentő márkát” alapított. A kezdeményezés célja, hogy a márkához csatlakozó cégek, intézmények, üzletek, sportlétesítmények, szolgáltatók teremtsék meg az azonnali életmentés feltételeit arra az esetre, ha valaki éppen ott kerül hirtelen életveszélybe, például hirtelen szívmegállás miatt újraélesztésre szorul.

2017. október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Napján különleges életmentő applikáció indult Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja, így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre. Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is.

2018.     szeptember 1-ig összeállított jelentés alapján összesen 13 202 felhasználó regisztrált sikeresen a Szív City közösségébe. Eddig az időpontig 591 éles riasztás történt, 20 esetben kezdett mellkaskompressziót a segítségnyújtó és 16 esetben volt sikeres az újraélesztés.

Az Országos Mentőszolgálat Nemzeti Népegészségügyi Stratégiával összefüggő országos közösségi újraélesztési tréningsorozatot indított, melybe iskolánk is bekapcsolódott. 2021. március 4-én e program keretében a 7. osztályos tanulóink oktatása valósult meg. Alapvető célkitűzése volt a  foglalkozásnak, hogy olyan ismereteket adjunk át a diákoknak, amellyel felhívjuk a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára és elérje azt a célját, hogy a szemléltetést követően a tanulókban kialakuljanak olyan jellemző viselkedésmódok, amellyel félelem nélkül képesek „laikus” szintű életmentő eljárásokat alkalmazni addig, ameddig a szaksegítség megérkezik. Az iskolának az tankerület biztosította tanulóink számára a szükséges szemléltető eszközöket, így a próbababát és az oktató defibrillátort.  A 7. osztály két órában sajátíthatta el a legalapvetőbb elméleti ismereteket és gyakorlati feladatokat, melyek révén akár életet is menthetnek diákjaink. Megismerték azokat a magatartási szabályokat, melyek elsődlegesek egy bajbajutott embertársunk megsegítésekor: a mentőhívás szabályait, a reakcióképtelen beteg vizsgálatát, a mellkasi kompressziót, a félautomata defibrillátor használatát, összességében tehát egy komplex „laikus” újraélesztést.
A kezdeti megilletődöttség után a gyerekek alázatosan, és kellő komolysággal figyelték az oktatást, majd miután a gyakorlatra került a sor, már oldottabban, az utasításokat pontosan betartva végezték a feladatokat.

Vasi Csaba       

intézményi szervező

2021. április 13., 11:00