Öveges-hét - „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.”
Hír

Ebben a tanévben az Öveges-héten valósítottuk meg az „Emlék-szem” projekthét programját, melynek során széles körben nyílt lehetősége a diákoknak a népi hagyományok megismerésére: a hímzés, fonás, cserépedény-készítés, dagasztás fortélyainak elsajátításával. Mindezt népi mesterek irányításával végezhették tanulóink.

Hétfőn a gasztronómia és kemenceépítés rejtelmeit sajátíthatták el tanulóink Mezei Rácz Ferenc szakavatott kalauzolásával.

A keddi napunk fazekaskodással telt. Molnárné Tamás Anetta jött el hozzánk és mutatta meg, hogy milyen technikákkal lesz az agyagból táblácska vagy egyéb használati eszköz.

A gyerekek Anetta segítségével formálták meg és készítették el vázáikat, gyertyatartóikat, szívecskés edényeket. Bepillantást nyertek e szakma rejtelmeibe. Megtapasztalhatták milyen nehéz a kétkezi munka. Sokan szüleiknek készítették el az alkotásokat vagy maguknak e nap emlékére. Szombaton mindenki örömmel vitte haza művét.

Pokker Andrea

 

November 07-én az „Emlék-szem” pályázat keretében hímzéssel töltöttük a délutánt. Fontos számunkra is a hagyományok őrzése. A kézimunkázás művészi jellegű alkotó tevékenység .Ezen a délutánon a keresztszemes hímzéssel ismerkedtek meg a tanulók. Ez a hímzés-fajta nem a mai kor sajátja, hiszen már nagyanyaink is hímezték ezzel a technikával ruháikat. Azonban mára ez a hímzés átértékelődött. Ruháinkat, táskáinkat, cipőinket egyedivé tudja tenni egy-egy szép motívum. Jó hangulatban, nagy koncentrációval igyekezték a gyermekek a keresztszemes öltéseket elsajátítani. Reméljük, hogy ez az alkalom közelebb hozta a gyermekekhez ezt a szép tevékenységet. A hagyomány olyan érték, amit a közösségnek kell tovább vinnie. Bízzunk abban, hogy a gyermekeink részesei lesznek.

Pordán Jánosné

 

Csütörtökön a Faluházban Kóka Rozália mesedélutánja idézte fel a régmúlt idők történeteit, melyeket nagy érdeklődéssel hallgattak a gyerekek.

 

 A projekthét ötödik napján népi gyermek körjátékokat tanított nekünk, és néptáncokat mutatott be a Kisbéri Kis langallik néptánccsoport öt fiatal tagja Sárközi Saci néni vezetésével. Egyik táncos Szilvi néni lánya is köztük volt. Megcsodálhattuk a néptánc fontos kellékeit, a tájegységekre oly jellemző szép néptáncos ruhákat, cipőket, fiúknak az igazi fekete bőr csizmákat. Saci néni bemutatta a néptáncosokat, akik a Repülj páva korábbi versenyén több alkalommal tovább is jutottak.

Ezután mindenkit bevontak a körjátékba, ahol éneklés közben körbe-körbe haladtunk balra, majd jobbra. Hamar megismertünk több gyermekdalt, egyszerű alaplépéseket, amit a játék közben meg is tanultunk. Volt, amikor körbe jártunk, némelyik gyermek a kör belsejébe került, akinek a másik társát kellett a körön kívül megfognia. Másik alkalommal több kör alakult, egymás kezét fogva kellett a társunkat úgy guggolva elhúzni, hogy a kör elszakadjon. A  végén az lett a győztes, aki nem engedte el a társa kezét.  Igazi népdal következett. Közben előkerült a seprű, ami egy játék része volt. Néha ugranunk kellett, máskor meg leguggolnunk. Ekkor már igazi népdalt énekeltünk.  A délután csúcspontja az volt, amikor a táncosok a körben Mezőföldi, és Komáromszentpéteri táncot táncolták, miközben énekeltek is. 

Nagyon tetszett ez a program, mert némelyikünk talán kedvet kap egy néptánc csoportban játszani és táncolni. A megismert körjátékokat itt az iskolában, vagy kinn a szabadban magunk is játszhatjuk.

     Halász Dániel   

  5.osztályos tanuló

2018. november 28., 17:24